Fördelar med träning

Vi känner alla till att regelbunden träning är bra för kropp och hälsa. Inte minst är det bra att kombinera med en nyttig diet för att gå ner i vikt. Även om du råkar ha ohälsosamma vanor eller ett stillasittande jobb är det aldrig för sent att börja träna eller ändra dina träningsvanor. Börja långsamt för att hitta en träningsform som passar dig och ditt liv. Se dock upp för fallgropar och anpassa träningen efter den rekommenderade mängden för din ålder. Om du börjar träna kommer du att må bättre, förebygga sjukdomar och leva längre. Härnäst specificeras närmare vilka otroliga hälsofördelar träningen kan ha för dig.

8 fördelar med regelbunden träning

Att träna regelbundet har en rad fördelar och det är en dålig idé att sluta träna på grund av rådande coronapandemi. Därför är det lämpligt att skaffa en NIBE värmepump som kan reglera inomhustemperaturen för en optimal träningstemperatur. Regelbunden träning har nämligen åtta fördelar som du inte får missa:

  • Kontrollerar din vikt. Träning tillsammans med kosten spelar en avgörande roll för viktkontroll och förebyggande av fetma. Om du äter för mycket kalorier kan överskottet kompenseras genom de kalorier som förbrukas vid träning.
  • Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Kroppens blodcirkulation och syrehalter förbättras. Det hjälper även till att minska risken för höga kolesterolvärden, kranskärlssjukdom och hjärtattack. Ytterligare en förbättring är att blodtrycket och triglyceridnivåerna sänks.
  • Hjälper kroppen att hantera blodsocker och insulinnivåer. Träning ser till att kroppens blodsockernivåer och insulin fungerar bättre. Även din kropps hantering av diabetes förbättras.
  • Minskar ditt rökbegär. Abstinensbesvären och begären efter att röka igen minskas. Dessutom hjälper träningen till att begränsa viktuppgången när du slutat röka.
  • Lyfter upp ditt humör. Under ett träningspass släpper kroppen kemikalier som har en avslappnande effekt och lyfter upp humöret. På så vis hjälper träning till att både hantera stress och minska risken för depression.
  • Hjälper till att hålla hjärnan ung. En långsiktig fördel med träning är att hjärnan stimuleras och åldras långsammare. Kroppen frigör ämnen som förbättrar hjärnans struktur och funktion.
  • Stärker ben och muskler. På samma sätt som hjärnans åldrande kan bromsas, kan även den gradvisa förlust av muskelmassa och bentäthet som kommer med åldern bromsas.
  • Minskar risken för cancer. En av de största fördelarna med regelbunden träning är att risken för flera cancerformer minskas, däribland bröst-, livmoder- och lungcancer.