Fallgropar

Vi är bara människor och det är vanligt att fastna i fallgropar då och då. Många gånger kan vi spola tillbaka bandet, se över vad som gick snett och kämpa vidare för att inte ge upp.

Att undvika

Hälsa är ingen tävling, det är en personlig satsning. Den största fallgropen av alla när vi börjar träna är att jämföra oss med andra och börja ta fram vår personliga piska. Vi får under inga omständigheter börja se oss som dåliga, tycka eller tänka negativa saker om vår kapacitet. Detta är förödande för självkänslan.

När det gäller vad som påverkar träningen är det viktigt att läsa på för att undvika fallgropar och inte tappa motivationen. Självklart ska vi ha mål, det är därför vi har börjat med träningen, men dessa mål ska vara realistiska och ta oss framåt. Vill vi exempelvis gå ner x antal kilon är det inte relevant i sammanhanget att grannen som började träna samtidigt redan är 5 kg lättare. Alla människor har olika förutsättningar och kroppsliga variationer, bland annat ämnesomsättning. Om vårt mål är att lyckas springa 5 km på 25 minuter, att hålla en hastighet på 1 km per 5 minuter, kommer vi förr eller senare att nå dit, även om det tar några veckor mer än tänkt. Ta det lugnt och fortsätt köra!