Zumba

Att sakna taktkänsla kan vara det som gör att fler inte vågar börja dansa. Vilken tur att zumba då är så varierat och varken kan ses som ren träning eller dans. Det är helt enkelt en bra kombination för både kroppen och själen.

Ge inte upp

Det viktigaste med gruppträningar såsom zumba är att inte skämmas för sin stelhet, obefintliga taktkänsla eller otränade sociala förmåga. Under ett zumbapass kan allt hända och passet varieras med både lugna och temporika låtar. Det är flera repetitioner av varje moment och går snabbt att lära sig. Många som efter första försöket tänkt att zumba inte är något att satsa på får zumba som favoritaktivitet efter ett par gånger. Det krävs ingen särskild kondition eftersom vi själva kan variera intensiteten i rörelserna. Till en början är det bra att ta det lugnt men efter ett tag kan tempot ökas. Med zumba tränar du hela kroppen och stärker den. Träningen ger viktminskning, motverkar benskörhet och ger oss bättre hållning och rörlighet.

Det har visat sig att vi behöver ha sociala aktiviteter som ger oss glädje för att må bra. Med utgång ifrån olika

gruppträningar såsom zumba gör vi något väldigt bra för vår mentala hälsa. Även bland folk ska vi försöka att vara oss själva, och ha mantrat “dansa som när ingen ser” som mindset och satsa järnet. En viktig aspekt är att tänka på att folk som tränar zumba har fullt fokus på instruktören och sig själv, det är inte många som bryr sig om hur andra gör. De som går dit är där för att ha kul och må bra, precis som du.

Våra träningsmål kan se olika ut men den gemensamma nämnaren är fysiskt och psykiskt välbefinnande. Att ha varje träning och träningssalen som en frizon från världsliga problem och bara fokusera på där och då är något som definitivt går att göra med zumba. Detta ger oss en stunds mental vila och efteråt har de flesta fått en endorfinkick som håller humöret uppe lång tid efter passets slut. Det är bra att öva sig på att en stund varje dag endast fokusera på vad vi gör under träningen, hur det får oss att må och känna. Vi människor behöver faktiskt ta en paus från allt runt omkring ibland för att orka vidare.