Löpning

Att börja löpa är för många en dröm. Det är en billig och härlig satsning för att må bättre och bli starkare både fysiskt och psykiskt. Med rätt taktik kommer framstegen komma snabbt och motivationen att öka.

Knep och tumregler

Att tänka att ens kondition och uthållighet är sämst är inte en bra början. Ingen otränad person som aldrig löptränat i hela sitt liv kan jämföra sig med någon som springer varje dag. Då ser det lätt ut, men vägen dit har inte alltid varit det. Det är ingen mening med att ta i allt vad man orkar, springa några kilometer och sedan få träningsvärk som inte går över på flera dagar.

Det viktigaste är att låta det ta tid och följa ett program som tar tiden och visar framstegen. Till en början är det guld värt att ladda ner en app på telefonen, och det finns många bra som både är gratis eller kostar en ganska liten slant. Dessa appar gör att du kan följa ett program, ofta på 12 veckor. Tanken är att en otränad person ska lyckas att springa 5 km utan att stanna när det har gått ca 10 veckor. För en person som knappt kan springa 2 minuter utan andan i halsen kan detta tyckas vara ett orimligt svårt mål. Faktum är att kroppen anpassar sig otroligt fort och konditionen blir bättre redan efter 3-4 veckor.

Träningsprogrammet går ut på att varva löpning med gång eller powerwalk. Första veckan är löptiden endast 1 minut åt gången med 1 minut gång emellan. Löpningen ökas senare till 3, 5, 8, 10 min o.s.v. Det går fort och ger driv att se när appen räknar ner sekunderna medan man springer. Det viktiga är att till en början också låta kroppen vila och därför springa varannan dag.

Se upp för detta

Det är vanligt och normalt att det kan göra lite ont på kroppen och framför allt benen/knäna när vi lär oss att börja springa. Hårt underlag såsom asfalt är egentligen ganska slitsamt för våra ben och bör varvas med skogsstigar och löpning på gräsmatta. När vi på riktigt har ambition att börja löpträna tänk då på att ha två par skor med olika sulor så att fötterna belastas och tränas på olika sätt. Viktigt är också att vänja och träna fötterna, och det finns en del övningar att följa för att stärka dem. Om det gör ont lång tid kan det handla om benhinneinflammation, vilket egentligen inte är en riktig inflammation utan mer benens signal på att löpningen är slitsam och gärna behöver varieras med simning eller cykling för att avlasta benen. Det kan ibland behövas pratas med en personlig tränare eller sjukgymnast för att komma till bukt med problemet och göra rätt övningar.