Varför blir träningen lidande?

De flesta vet att träning ger god hälsa både fysiskt och psykiskt, ändå är det ibland svårt att göra en livsstilsförändring. Om jag också bara kunde komma igång tänker många, men motståndet har sina förklaringar.

Anledningar

Vi människor är experter på att lura oss själva, att vända kappan efter vinden och alltid ha en förklaring till varför vi gör si eller så, eller varför vi väljer bort vissa saker. Många gånger handlar det om tid. Vi jobbar flera timmar om dagen och för dem som jobbar heltid och dessutom har familj med barn blir det varken mycket tid eller energi över. Om vi tänker oss att dagen börjar 07.00 på morgonen och personen med barn ska hinna äta frukost, klä på sig och lämna på förskola och skola innan jobbet börjar klockan 08.00 innebär det att den som vill träna måste kliva upp runt 06-tiden, och det är inte lätt att välja träning före sömn, även om vissa klarar av det.

Likaså är det på kvällen, om vi antar att jobbdagen slutar 16.00 ska morgonrutinen upprepas med omvända steg och efter hämtning, matlagning, eventuella läxor, socialt umgänge och läggning hinner klockan nästan bli 21.00, när den egna tiden kan börja. Under den tiden ska vi lyckas varva ner, kanske se något på tv, ha samliv osv. Bland allt detta är det svårt att hitta energi till att ge sig ut och springa eller leta reda på hantlarna.

Vi måste prioritera

Heltid är det som de flesta har att förhålla sig till. För den som är student, föräldraledig eller arbetssökande finns också andra möjligheter, men också utmaningar. Hur kan vi få tid till träning under veckan och vad har vi för laglig rätt under arbetstid?

  • Gör upp en plan med din partner – medan den ena gör middagen går den andra ut eller tränar i 30 minuter. För den som är ensamstående kan en tur till lekparken innebära en promenad, likaså går det att styrketräna 15 minuter medan barnen tittar på tv eller leker. Detta är alltid bättre än inget.
  • Gå eller cykla till jobbet de dagar du har tid och orkar. Om detta ej är möjligt, parkera längre ifrån eller kliv av en station tidigare. Se till att du varje dag går till och från jobbet i rask takt.
  • Utnyttja friskvårdstimmen på jobbet till valfri aktivitet. Din hälsa är viktigare än att t ex svara på mail eller ringa samtal. Friskvård-och/eller rast samt lunch är din lagliga rätt till att göra annat än att jobba. Din chef eller kollegor får aldrig ta denna tid ifrån dig under arbetsdagen.