Löpning under pandemitider

Så länge det är fritt fram att röra sig utomhus, är löpning ett bra sätt att röra på sig och hålla sig i form. Eftersom man springer utomhus och kan göra det på egen hand, är det ett perfekt val i dessa osäkra pandemitider vi lever i. Löpning har visat sig stärka välmåendet på flera sätt.

Låt löpningen bli en del av vardagslivet

Under coronapandemin har många fått helt ändrade levnadsvanor. Många har till och med bytt arbete eller kanske fått en anledning att ändra livsval genom livet. Allt ont går att vända till något gott, och kanske kan man passa på att försöka arbeta med någonting nytt, kanske till och med sin stora passion – löpningen. Det finns flera onlineutbildningar för den som vill bli löparcoach eller utforska mer inom idrottsämnet. Ett annat sätt, för den som är en inbiten löpare, är att börja arbeta med det på heltid. Ett enkelt sätt är att börja blogga om löpning och erbjuda olika träningsprogram via en hemsida. Har man bra kunskap inom ämnet kommer många vara villiga att betala en slant för att få hjälp att komma igång. Att dra igång en webbsida eller marknadsföra en blogg kan kosta en del, om man vill satsa stort. Genom att ta ett smart företagslån hos qred.com/se/, även som egen företagare, kan man få det startkapital som behövs. Där slipper man nämligen både startavgift och dolda avgifter.

Målsättningar utan tävlingar

När inga tävlingar får arrangeras kan det för många löpare vara svårt att hitta motivation. Det finns många virtuella lopp, som kan laddas ned via appar på telefonen. Då får man åtminstone känslan av att delta i ett av de större loppen. Tiden registreras och man kan välja om man vill ha medalj och deltagartröja hemskickad. Så länge pandemin pågår, kan det även vara läge att satsa mer än vanligt på grundträning. Så länge man tillåts att vistas utomhus finns egentligen inga skäl att avstå löpning, så länge restriktionerna efterlevs. När löpartävlingar sedan tillåts kommer man ha en ordentlig mängd grundträning i benen, och kanske kan sätta rekorden man alltid velat sätta. Ofta har man för lite tid att lägga på grundträningen, så det gäller att passa på nu när det finns all tid till detta. Grundträningen må vara tråkig, men är vad som avgör hur bra man kan bli.

Annorlunda mål

För den som behöver lite annorlunda mål, då tävlingar ställs in på löpande band, kommer här några förslag. I slutändan ska man vara nöjd över att man trots allt som händer, ändå orkar hålla igång och röra på sig. Det är egentligen det viktiga. Men har man några små mål att fokusera på, går det lättare att bege sig ut när vädret är kallt och det är mycket regn. Här kommer några mål man kan bocka av, så länge de dagsaktuella pandemirestriktionerna efterföljs:

  • Att springa varje dag i 100 dagar.
  • Att bli snabbare på 3 km (leta upp en folktom löparbana)
  • Att bygga upp sin grundkondition, med många lugna löparpass.
  • Springa mellan två stora städer.
  • Att springa 100 km på en och samma dag.