Majoriteten av råd och rekommendationer för träning har baserats på studier av män. Men i och med att kvinnor är mer aktiva i motionssport, elitidrott och träning har tiderna ändrats. Allt fler framgångsrika kvinnliga elitidrottare har bidragit till att även höja intresset för att förbättra kvinnlig träning. Dagens nya forskning visar att kvinnor kan optimera träningen samt även undvika idrottsskador och hälsorisker som drabbar just kvinnor. Kunskap om anatomi samt kvinnlig fysiologi börjar komma mer i fokus och syftet är som sagt att minska skaderisker samt höja prestationsförmågan. Denna nya forskning kommer att hjälpa kvinnliga motionärer eller idrottare att få goda resultat i sin träning men med minskad risk för skador.
Kvinnors fysiologi
I grund och botten tillgodogör sig kvinnor och män träning på liknande sätt trots de fysiologiska skillnaderna. Det är därför som rekommendationer för träning i mångt och mycket är desamma oavsett om det rör sig om en man eller kvinna. Men det finns vissa fysiologiska skillnader som kommer att påverka en kvinnas träning och prestation. Den största skillnaden är hur kvinnor påverkas av de könshormoner som reglerar deras menstruation men även effekter från p-piller. Tiden före ägglossning och tiden efter ägglossning har stor effekt. Det östrogena hormonet som dominerar de första 14 dagarna av menstruationscykeln har en uppbyggande, nästan anabol, effekt medan de resterande 14 dagarna domineras av progesteron som ger en motsatt effekt. Dessa två olika hormoner inverkar därför på kvinnors träningseffekt.
Träningens goda effekter
De flesta kvinnor tränar aktivt eftersom det får dem att må bra och en god effekt från träning är en starkare och snyggare kropp. Kvinnor bör i första hand träna för att det är roligt och för att stärka sin hälsa, kropp och psyke. För många kvinnor kan dock missnöje med sin kropp, framförallt brösten, orsaka problem såsom dåligt självförtroende eller i värsta fall depressioner. Kvinnor kan idag förbättra sitt utseende med exempelvis en bröstförstoring eller rekonstruktion. För att få det resultat du önskar är Motiva Sverige bästa valet. Motiva Implants ger skräddarsydda resultat med ett mjukt utseende och mindre ärr. Motiva kan genom sitt samarbete med världsledande experter inom rekonstruktiv samt estetisk bröstkirurgi erbjuda ett vackert och hälsosamt resultat. Exempelvis Motivas “SmoothSilk” som har en speciell utformning för att vara biokompatibel med din kropp.
Träning och benhälsa
De allra flesta har säkert hört talas om elitidrottare som genom stenhård träning inte längre får sin menstruation. Kvinnor som drabbas av bortfall av menstruation (i samband med östrogenbrist) leder för det mesta till benförlust. Det innebär att kvinnor kommer att få en låg benmassa, vilket kan öka risken för stressfrakturer samt skelettskador. Ytterligare problem är att detta vanligtvis förlänger tiden för rehabilitering. Ett annan allvarlig konsekvens är att dessa sänkta nivåer av benmassa inte kommer att kompenseras fullt ut senare i livet även om menstruationen normaliserats och energiintaget förbättrats.
Maximal benhälsa
För att bibehålla din benhälsa är det rekommenderat att se till att du har en regelbunden menstruation samt normal nivå av östrogen. Även löpning och hopp från unga år (till slutet av puberteten) är viktigt för att kunna bygga upp ett starkt skelett. Det är också rekommenderat att kosten är rik på D-vitamin och kalcium samt att energitillförseln är tillräcklig. Om du tränar mycket hårt och upptäcker problem med din menstruation bör du kontakta din läkare.