Löpträning på schemat

Löpträning, en för mig ny utmaning!

Har knappt hunnit återhämta mig från utmaningen med spinning i samband med Spin of Hope då det var dags att anta nästa utmaning. Denna gång mindre omfattande både när det gäller tid och krav på energi, men för mig tusen gånger tuffare än 12 h spinning. Löpträning. Jag ska delta i ett lopp, I´m a runner, en gång/månaden från april till september. Att jogga är en mental och fysisk uppförsbacke för mig – i alla kategorier. Jag har i alla år lyckats övertala mig själv att jag inte är någon löpare. Men nu är det dags.

Information om I´m a runner -loppet

Linda

Loppet arrangeras av en duktig uppsalaprofil Linda Lövqvist. Upplägget är att man springer 5 km en gång i månaden hela sommarhalvåret, från april till september. Målsättningen med loppet är att fler antal lopp per år kan bidra till en bättre hälsa genom att inspirera till en ökad följsamhet i löpträningen (information hämtat från iamarunnerloppet.se/info).

Banan

Start_löpningMålet

Banan startar och slutar i Uppsalas Stadsträdgård, följer Fyrisån till Lundellska skolans idrottshall, tillbaka via Ulleråkersvägen och slutligen längs Gula stigen upp till Sten Sture monumentet och därefter tillbaka till stadsträdgården. Alla som tagit sig uppför Sten Sture -backen vet hur den känns i vaderna, lungorna och i pannbenet. För mig symboliserar backen hela min löpning; den dagen när jag kan springa uppför hela backen med någotsånär hyfsad teknik och fart kommer jag titulera mig som ”runner”.

Skräckblandad förtjusning

I söndags var det alltså premiär för loppet och premiär för mig i år. Tack vare den regntunga, syrerika luften var det lätt att andas. Råa ruskkylan gav vika för värme under uppvärmingen. Som kalvar på grönbete följde vi Lindas instruktioner om stolt hållning, rätt nedsättning av foten, avslappnade axlar och snabba steg. Återigen var igenkänningsfaktor hög tack vare mina kunskaper som  jag införskaffat spiral stabilisering -kursen på Womens Wellness och goda råd om löpträning från löpcoachen Åsa på FreeFoot.

Hur mycket hinner du tänka under 5 km? Jag hann gå igenom veckans planering, svåra samtal, planering inför dotterns student – och massa annat. Jag promenerade i rask takt i vissa partier då tankarna och då riktades tankarna mot nästa lyktstolpe, nästa mentala tröskel, nästa löpsteg. Jag var så pass fokuserad och ouppmärksam att jag sprang fel – strax innan målet! Förlorade tid, men framförallt energi. Ilskan rann dock av i regnet när jag rundare av Svandammen för att komma i mål. Den här gången från rätt håll.

Resultat

Loppet gick förvånansvärt bra. Trots halsont på morgonen och blytunga ben tog jag mig runt banan. Tack och lov hade jag inga som helst referenser eller förväntningar innan loppet. Tiden då? Rätt så ointressant – det intressanta blir under de kvarstående fem loppen.

Efter loppet

Vill du också bli ”a runner”?

Längtan efter att älska löpning finns hos mig. Har du samma längtan? Bästa sättet att hitta glöden är att börja träna. Ta det där första steget. Vägen till en energieffektiv och hållbar löpning börjar med spiral stabilisering. Womens Wellness erbjuder kurs både för nybörjare (läs mer här), men även för oss som gått utbildningen. Då kan man välja att gå på schemalagda pass. Det är tacksamt att märka att regelbunden träning med bandet ger resultat på relativt kort tid. Oavsett om man är novis på löpning (som jag) eller om man är van och duktig löpare, så finns det stora fördelar med att träna sina spiraler för att optimera sin träning och förebygga skador.

Är du intresserad?

Kom du också! Det är inte försent att anmäla sig till loppet. Du  kan anmäla dig HÄR. Du kan anmäla sig till samtliga lopp, eller bara springa ett eller några lopp. I´m a runner -loppet är ett välarrangerat lopp som motiverar och ökar viljan och benägenheten att hålla igång sin löpträning. I kombination med basträning på Womens Wellness, ett gym för tjejer, finns det alla möjligheter för mig och dig bli duktiga löpare.

Aldrig ensam

I´m a runnet-loppet har samarbete med föreningen ”Aldrig ensam”(läs här). Föreningen vill, genom att informera om psykisk ohälsa, göra temat mindre tabubelagt. Föreningen jobbar ideellt och har uppmärksammats i media under den senaste tiden. Alla har vi nog någon eller några i vår omgivning som lider av psykisk ohälsa. Jag tycker att ämnet är viktigt att uppmärksammas. Det gör loppet än mer viktigt att delta i. Du behöver inte heller springa ensam!

Ut och spring gott folk!

//Lea

P.S. Min kära vän Jutta sprang Boston maraton på 2:59:04 häromdagen. Det ni! Grymt – och nästintill omänskligt bra.

Lämna en kommentar