Träna med personlig tränare

Att få hjälp med att komma i form

Jag har förmånen på mitt gym i Uppsala att kontinuerligt träffa och träna med personlig tränare för att få hjälp med att komma i form. Att få konkreta träningstips och hjälp med ett träningsschema där både styrketräning, konditionsträning, yoga och vila samsas är väldigt värdefullt. I konceptet för Womens Wellness, som bland annat innebär att ta fram träningsprogram för tjejer, ingår det numera att få hjälp av duktiga Personliga Tränare redan från första början. Träffarna präglas alltid av omtanke och respekt, ord som man kännetecknar hela Womens Wellness verksamhet.

Att få hjälp med träningsschema

När jag väl kommit igång med träningen är jag rätt så duktig på att hålla mig uppdaterad kring senaste rönen om vad som gäller. Hur många reps? Vilka övningar är mest effektiva? Sociala medier hjälper också till med inspiration och information. Däremot inträffar – som ni förmodligen åtminstone till viss del känner igen – då och då att man hamnar på platåer eller kommer av sig av olika anledningar. Då behövs draghjälp eller en spark i rumpan – hur man nu väljer att definiera det. Träffarna med min PT är både och. Inte antingen eller. Det uppskattas.

Att träna intervaller

Idag gick vi igenom hur jag kan öka min konditionsträning, få variation på den samt hur jag gör för att våga utmana mig. Hittills har jag använt roddmaskinen under uppvärmningen. Visserligen 7 minuter av tempo och med tufft motstånd, men inte i något annat syfte än att värma upp. Eller, det där är ju sanning med lite modifikation. Självklart SKA jag hinna 1500 m. Minst. Idag fick jag köra ett kortare intervallpass (10 minuter totalt med 30 sek. järnet och 30 sek. lite lugnare) på rodden. Jag kan lova att pulsen gick upp.

gå ner i vikt med womens wellnessIMG_4202

De andra övningarna som visades var två olika typer av intervaller på löpbandet. Känslan av att orka springa, tillsynes utan större ansträngning, var väldigt inspirerande. Att jag dessutom utmanade mig genom att reglera motstånd, både med hjälp av lutningen och av tempot kändes mycket bra. Barfotalöpningen i vår känns faktiskt lite närmare, lite mer realistisk än den gjorde före jul.

 

Att ta en filosofisk bastu efteråt

Jag älskar att bada bastu. Att sitta i värmen och låta endorfinsprängda tankar studsa fram och tillbaka är hur ljuvligt som helst. Jag kom till en ny insikt idag; att bita ihop käkarna och bara köra med pannben är passé. Att få lägga sig på mattan efter intervallen på roddmaskinen och hitta tillbaka till den normala andningen kändes nytt och lite busigt – för att inte tala om hur nyttigt det var. Man behöver alltså inte känna blodsmak i munnen för att känna att man gjort rätt för sig – fast lite blodsmak skadar nog ändå inte? Kombination av välbehag och pannben måste väl vara den optimala blandningen för framgång.

IMG_2237

 

Där i bastuns värme kom hennes ord åter till mig: ”för dig är det viktigt att hitta rätta känslan”. Befriande och lite nytt; måste jag verkligen känna välbehag efter vartenda pass? Räcker det inte att ”bara” göra, att inte tänka efter? Är jag en ”det-ska-kännas-bra-junkie”? Innebär det att när jag inte känner välbehag så tillåter jag det sätta käppar i hjulet för min träning? Jag som tror mig har haft filosofin ”det är bara att köra – att göra vissa uppgifter gör man bara, man känner inte efter”. Måste nog sova på saken. Jag lär mig så länge jag lever.

 

Att ha konkreta mål

”Jag vill gå ner i vikt!” Hur många av oss har inte formulerat det som nyårslöfte och/eller semesterlöfte under åren? Jag vill och behöver gå ner i vikt – men det nya för mig i år är att jag har skippat vågen. För mig är viktnedgången kopplad till att komma i form genom att det medför ökade möjligheter till rörlighet och mindre slitage då jag exempelvis springer. Som jag skrivit tidigare här så finns det andra sätt att mäta sin framgång än på vågen. Vågen säger inte alls hur du egentligen mår. Att använda ett måttband och att mäta fettprocent och muskelmassa är verktyg som visar träningsresultat på bättre sätt. Under träffen med PTn idag både vägde och mätte jag mig, men jag ville inte veta vad jag väger – inte heller några andra siffror. Däremot noterade hon dem och meddelade på sitt pedagogiska sätt att värdena har gått åt rätt håll.

Mitt mål är att fettprocenten ska sjunka och att muskelmassan ska öka. Värdena idag var dock inte intressanta, men de kommer att bli. Just nu är jag nöjd med att saker går åt rätt håll. I och med att jag nu intensifierar min konditionsträning kommer jag att göra om ett konditionstest i slutet av mars och jämföra med tidigare resultat. Min förväntan är att jag ska ha förbättrat konditionen avsevärt. När jag formulerat tydliga mål kommer jag att hitta alla möjliga vägar för att uppnå dem.

Summa summarum

Börja träna med personlig tränare för att komma i form, för att få träningstips, för att komma vidare med din träning. Att få tid med en egen PT betyder så mycket, inte minst för motivationen framåt. För vem vill komma tillbaka med ogjord läxa?

Ha en bra träningsvecka!

//Lea

1 tanke på “Träna med personlig tränare

Lämna en kommentar