Nyckeln till en hälsosam livsstil – återhämtning

Att hinna med allt

”Nu ska vi jobba med väldig fart, väldig fart, väldig fart. Barnen ska ha sina klappar snart…” Hur stressad och uppjagad är du så här dan före dopparedan? Hinner du med allt? Hinner du med dig själv?

Att ha tillgång till spa på gym

Vattenmassagesäng med spakupa på Womens Wellness i Uppsala

Ta ett djupt andetag. Julen kommer och den passerar – försök finna tiden att njuta också. Har du möjlighet att smita iväg så unna dig vattenmassage (Womens Wellness på Kungsgatan och Bolandcity) eller massage i massagefåtöljen (Womens Wellness på Vattholmavägen)på Womens Wellness egen spa. På endast 15 minuter kan du koppla av, reducera spänningar, minska huvudvärk och sänka stressnivån. Du ligger på bädden fullt påklädd och behöver inte heller duscha efteråt. Det bästa är att massagen är kostnadsfri för alla medlemmar. Läs mera här.

Att hitta balans

Vi är programmerade att röra på oss, utmana oss och utvecklas. I vår samtid känns det ibland som att allt ska vara effektivt. Det ska finnas snabba vägar till allt. Tänk om. Ställ dig på huvudet och fundera. Jag tror att vi behöver hitta tillbaka till långsamheten (men inte ineffektiviteten) där vi kan finna balans med arbete och vila. Utmaning och återhämtning.

Återhämtning handlar först och främst om att skapa ställtid. Att skapa utrymme i livet för återhämtning. Bodil Jönsson välkända bok ”Tio tankar om tid” är en klassiker och alltid aktuell. Hon är väldigt tydlig med sitt budskap: Tid är det enda vi har. Hon menar att det finns en anledning till att vi är så stressade. Det är bristen på ställtid. Ställtid definierar hon tiden som vi alla behöver för att ställa om från en uppgift till en annan, start- och bromssträckor.

Att ha USA-tid

Planerar du in återhämtning på jobbet? Jag fick tips av en kollega att avsätta tid i almanackan för VSH-tid (vad som helst). Eller varför inte USA-tid (utan särskild anledning)? Även forskningen gällande arbetet visar att medvetna pauser är nödvändiga – och nyckeln till effektivitet. Det har varit lite si och så med min USA-tid sistone. Det får bli en skärpning framgent.

Att träna Focus Mindful

Ett annat värdefullt sätt att återhämta sig är att utöva Mindfullness regelbundet. Womens Wellness erbjuder pass på 15 minuter. Passet består av en lugn aktivitet med medveten andning i vila. Det är väldigt skönt – och välbehövligt – att avsluta sin träning med Focus Mindful. Mer om Focus Mindful här.

Att sova sig i form

Faktum är att ju mer regelbundet jag tränar desto bättre sover jag. Natten skänker sitt lugn när kroppen har fått anstränga sig. Att vara fysisk trött är den bästa garantin för återhämning med hjälp av sömn.

Ljuset är på väg tillbaka

Att hitta en hållbar hälsosam livsstil

Det är ju inte bara i juletid man behöver återhämtning. Precis som rubriken antyder så är återhämtningen nyckeln till hälsosam livsstil. För att förankra och befästa inlärda muskelmönster – oavsett om det handlar om styrka, kondition eller mental träning – så behöver kroppen och knoppen vila upp sig. Annars är träningen av intet.

Summa summarum: träna aktivt och regelbundet så kan du sänka stressnivån. Planera in dina pass. Men glöm inte att även planera in återhämtning. Vattenmassagen med Spa-kupa och massagestolen med mindfullness-guidning i hörlurarna är fantastiska redskap att skapa tid för återhämtning.

Önskar dig en fröjdefull jul med träning, umgänge, god mat och dryck – och inte minst tid för återhämtning.lea kråkan

//Lea

 

 

Lämna en kommentar