Så får du starkare bål och smalare midja

Att träna spiral stabilisering

Jag har under sex veckors tid haft förmånen att gå introduktionskursen i Spiral Stabilisering på Womens Wellness. Under kursen har vi deltagare fått grundläggande kunskaper om spirala och vertikala muskelsystem, hur dessa system påverkar oss samt hur vi kan stärka vårt hälsotillstånd.

Golvet SS

När man tränar spiral stabilisering behöver man hålla koll på skulderblad, säte, lodlinje, andning, uppåtgående kraft. Mycket att tänka på – samtidigt dessutom. I början kändes det näst intill omöjligt att hitta till rätt grundposition. Vartenda delmoment krävde full fokus. Och det där med andningen – var det ut eller in? Eller både och?

Träning ger färdighet. Allteftersom började delmoment bli automatiserade. Gummibandet som träningsredskap började kännas bekvämt. Under kursen fick vi värdefulla tips och personlig feedback på hur vi kan optimera vår träning ytterligare.

För att bli bra behöver man träna ofta. Hemläxan – aHelene hjälper-SStt träna minst tre gånger/dag – har jag slarvat med något. Belöningen i form av bättre rörlighet, bättre hållning och känslan av smalare midja har dock motiverat mig att fortsätta att träna, både hemma och på jobbet. Det fantastiska med spiral stabilisering är att man även kan träna utan gummiband, var som helst. Kan upplysa om att julhandeln möjliggör träning även i kassakön.

Att känna skillnad

Efter att genomfört kursen är jag övertygad om att regelbunden träning av spiral stabilisering minskar värk, hjälper till att få bättre hållning och stärker bålen maximalt. Det krävs emellertid mer än sex veckors träning för att tajta till midjan och bygga upp rumpan. Däremot är känslan av att ha stolt hållning och lättare steg är ytterst värdefull. En ack så viktig bonuseffekt jag fått är medvetenheten om hur jag går. Jag tänker inte längre ”sopa marken framför mig” när jag går – alltså gå resolut med raska steg, gärna lite nedåtböjd, armarna ivrigt viftandes på sidorna. Jag tänker på den lodräta linjen, som Helene träget upprepat under kursen, när jag går. Farten har minskat. Jag tar mig faktiskt fram ändå och dessutom hinner jag andas lugnt och medvetet.

 

Anna tränar SSAtt slippa ha ont i musklerna

En annan oerhört viktig effekt av spiral stabilisering är att återhämtningen av stela muskler och leder sker under träningen. Jag, tillsammans med många andra som sitter stilla för det mesta, har besvär med är höftböjaren. I och med alldeles för mycket stillasittande blir det inget sträck alls i muskeln utan den kan dra ihop sig väldigt mycket. Dessutom känner jag mig ha begränsad rörlighet i skulderpartiet och bröstryggen. Känner du igen dig? Hur kan du förebygga besvär och/eller träna för att slippa ha ont i musklerna kan du läsa mer om HÄR.

Att fortsätta träna spiral stabilisering

Innan kursen kunde jag knappt stava till spiral stabilisering. Numera är det en naturlig del av min träning. Jag behöver och jag vill fortsätta träna regelbundet det jag lärt mig. Jag har som mål att avsluta mina vanliga träningspass med ca 30 minuters spiral stabiliserings träning för att ge kroppen återhämtning.

Till min och många andras stora glädje kommer Womens Wellness att ha spiral stabilisering som ett ordinarie träningspass på schemat (se tiderna på hemsidan). Alla som gått grundkursen kommer att ha möjlighet att delta.

Bakifrån SS

 

Visst ses vi där?//Lea

Lämna en kommentar