Jag blev av med mina eksem!

Ofta hör man om personer som gör omläggningar i sin livsstil på olika vis och får bra resultat. Idag vill jag dela med mig av en av mina kollegor, Gunillas, historia om hur hon la om sin kost och fick riktigt bra resultat bland annat på sina ihållande eksem. /Malin

Gunilla skriver så här;

Äntligen har värmen kommit, det bästa av allt är att jag nu kan ta på mig linnen och shorts utan att skämmas för mina livslånga, saviga och kliande eksem!  Dessutom behöver jag inte heller smörja på massor av kortison som inte heller är så bra vid solljus. 🙂

Jag kan berätta att jag har provat det mesta, jag har varit hos specialister i hela mitt liv (är 56år idag). Jag har fått olika kostråd, kortisonsalvor, fastaperioder. Som liten fick jag även ligga i kalibad (det är en lila vätska som är uttorkande, antibakteriell samt klådstillande), därefter fick jag kroppen inlindad i bandage- blev jag symtomfri? Svar nej.

Gluten- och mjölkprotein

Detta år, den 16 februari närmare bestämt, testade jag att ta bort allt gluten i min kost. Efter bara några veckor kände jag att kliandet klingade av en del, och efter det har det successivt blivit bättre och bättre.

Den 11 maj tog jag även bort allt mjölkprotein och DÅ hände det saker! Huden blev fetare, min torra hud var som bortblåst! Jag behöver inte längre smörja ihjäl mig med otaliga krämer för att hålla huden mjuk!

Nu vet jag inte om det är både gluten och mjölk, eller bara det ena eller det andra, men nu när jag har kommit in i rutinen att äta på detta sätt så känner jag att jag inte vill testa att lägga till något av dem, inte ännu i alla fall.

 

Jag trodde att det skulle vara omöjligt att inte få äta bröd och pasta, och inte heller Bregott (som ju är så himla gott), men icke! Jag är hellre fri från kliande, saviga och blödande eksem som till och med gjorde att jag fick byta lakanen ofta!

Här kommer en för- och efterbild på min vad:

 

förebild vaden efter bild vaden

Före                                                                       Efter

 

Jag vill dela med mig till alla där ute som kanske har liknande problem, det har inte alls varit jobbigt eller svårt! Mitt tips på vägen är att tänka att förändringen av kosten kanske inte är för evigt, utan starta med en testperiod. Om du sedan känner att du mår mycket bättre så kommer det inte vara jobbigt längre, då är det värt det! Dessutom kommer du att ha fått en ny receptbank att använda dig av, och kosten kommer att bli en del av din vardag successivt. Vi är ju rutinmänniskor som oftast vill göra det enkelt för oss 😉

Jag har lärt mig av bra recept, jag googlar så fort jag är osäker och hittar alltid underbara tips, jag har nu även lärt mig vad jag ska handla utan att det är så omständigt som det var i början (t.o.m. min man har nu lärt sig vilka hyllor han ska titta i :-). Jag känner mig så otroligt mycket finare i huden, dock är inte allt helt borta ännu, men den som lever får se!

 

Här kommer ett tips på ett recept som jag gillar, jag gjorde denna underbara gluten- och mjölkfria tårtan till midsommar och gästerna tyckte att den var spännande och mumsig, icke att förglömma att vi ju äter med våra ögon också!

midsommartårta

Receptet fick jag från bloggen Nillas Kitchen, du hittar receptet här.

 

 

LYCKA TILL DÄRUTE!

kram från Gunilla

 

 

Lämna en kommentar