Ta ditt ansvar

LCHF-till-barn

 

Frukostarna under min barndom bestod oftast av varm choklad och rostmackor med marmelad. Alternativt fil med sylt och kalaspuffar. Med andra ord noll protein, noll fett, massvis med socker och supersnabba kolhydrater. Att jag ens höll mig mätt.

Mina föräldrar är inga onda människor som på något sätt ville straffa mig utan snarare ge mig sånt jag tyckte om. Sanningen var att vi visste nog inte så mycket bättre. Det var fettet som var farligt, det var fettet vi skulle undvika. Vi visste att man fick håll i tänderna av för mycket socker men så mycket mer fokus på socker än så var det inte.

Någonstans i utvecklingen till att bli en egen självständig person fick jag ett hälsointresse och som tur är ser mina frukostar betydligt bättre ut i dag. Däremot så skulle jag inte rekommendera frukostarna som mina syskon äter eller deras kostvanor överhuvudtaget för den delen.

Jag har aldrig varit superintresserad av att laga mat, inte mina föräldrar heller. Ingen av oss lever på snabbmat och halvfabrikat men maten har inte varit vårt huvudsakliga intresse.

Min sambo däremot älskar matlagning, har ett intresse i att testa nya recept och upptäcka nya smaker. Hans föräldrar brinner för matlagningen och maten är deras stora passion.

Det har verkligen slagit mig vilket ansvar man har som föräldrar att sina barn växer upp med bra hälsovanor. Barn gör som du gör, inte som du säger. Du kan aldrig påverka barnen till 100 %, jag antar att alla för eller senare går sin egen väg och gör sina egna val men jag är övertygad om att många rutiner och vanor från uppväxten följer med oss omedvetet även under vår vuxna tid.

Jag har fortfarande svårt för broccoli. Jag hade en dagmamma i många år som tvingade både mig och min syster att äta broccoli till varje måltid. Hon var noga med att påpeka att det var nyttigt. På vilket sätt det var nyttigt, vad det innehöll eller hur det påverkade kroppen nämndes aldrig, det visste hon nog inte själv. Att det var nyttigt var inte motivering nog för 5-åriga mig. Tvång var inte heller rätt metod för att inspirera mig till att äta nyttigt. Det är allt annat än lätt att vara förälder och jag är övertygad om att både föräldrar och vuxna som jobbar med barn bara vill barnen väl. Men vad är rätt väg att gå?

Hur får vi barnen intresserade och medvetna om sina kostvanor under balanserade former?

Jag tror  att en rätt väg att gå kan vara att öka förståelsen och kunskapen hos barnen. Att göra barnen delaktiga i matlagningen redan i tidig ålder och ge dom motivering till varför det är bra att äta vissa saker och minska ner på andra. Istället för att bara säga det är bra och det är dåligt.

I mitt jobb har jag vid ett flertal tillfällen träffat på vuxna människor, oftast med kraftig övervikt och dåliga hälsovärden som inte kan laga mat. Vi pratar ingen avancerad matlagning, utan baskunskaper. Aldrig kokat ägg, vet inte hur ett blomkålshuvud ser ut, kan inte koka potatis. Varje gång gör det lika ont i mig, hur lätt är det att leva hälsosamt om du bara ätit snabbmat och blivit serverad halvfabrikat hela ditt liv? Hur lätt är det för en vuxen människa som dragit med övervikt sen 2 års ålder att helt plötsligt ändra sina matvanor?

Vi behöver inte vara kostexperter och agera husmor för att bli en bra förälder, men jag tycker ändå att vi som föräldrar har ett ansvar att lära våra barn laga mat. Att ge våra barn näringsrik mat efter bästa och enskilda förmåga. Det är så förbannat viktigt, så vi får inte hoppa över den biten.

FÖRÄLDRAANSVAR – har du skaffat barn, ge ditt barn bästa möjliga chanser till ett hälsosamt liv, till att må bra. Till att kunna ta hand om sig själv.

Jag vet att det inte alltid är superlätt, men jag vet att det går. Vi får inte ge upp, hitta på ursäkter och föra över alla våra egna dåliga vanor på våra barn. Vi får inte alltid välja den enkla och lätta vägen, speciellt när det gäller våra barn. Då måste vi kämpa, göra om och göra rätt. Göra det bästa i varje situation. I den uppgiften ingår det även att ta hand om sig själv. Mår du bra, så blir du en bra förälder. Du kan inte bara säga, du måste visa också. Barn är smarta, dom kommer lista ut ifall du inte är ärlig, dom ser och känner av oftast mer än vad vi tror.

Jag är en ”rookie” när det gäller barnuppfostran och jag har en livslång utmaning framför mig. Det jag lärt mig dessa två år som förälder är att visionen om hur man ska vara som förälder och vad som är rätt och fel oftast hinner ändras och prioriteras om ett tusentals gånger under tidens gång. Verkligheten är inte lika lätt som visionen. Men jag är fast besluten om att inte ge upp, om att alltid kämpa och göra rätt val efter bästa möjliga förmåga. Vi måste komma ihåg att perfektion inte är målet. Perfektion är inte detsamma som välmående.

Vill dela med mig utav en artikel om kroppsideal och döttrar. Läs gärna oavsett om du är förälder eller inte.

 

Njut av det du stoppar i munnen, se till att det du stoppar i munnen gör mer nytta för dig än bara fyller på med tillfällig energi. Gör så många måltider som möjligt till ett trevlig socialt möte. Skippa det dåliga samvetet och kom ihåg att lära och testa nytt så länge du lever!

Glad midsommar!/Malin

 

Lämna en kommentar