Lax
- 540 g benfri lax (i bit)
- 2 msk salt
- 1 msk strösocker
- 1 tsk grovkrossad vitpeppar
Panering
- 1 msk svensk senap
- 1 msk fransk senap, tex dijon
- 2 msk farinsocker
- 0.5 msk soja
- 0.5 tsk mald ingefära
- 0.5 tsk mald kryddnejlika
- 0.5 tsk mald kryddpeppa
- 1 st äggula
- 1 msk ströbröd
Stekta äpplen
- 2 st röda äpplen
- smör till stekning
Till garnering
- 0.5 st gurka
- 1 st rödlök
- 1 st salladslök
Gör så här:
- Lax
Gnid in laxens köttsida med salt, socker och vitpeppar. - Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Torka av laxen lätt med hushållspapper och lägg den med skinnsidan nedåt på ett ugnsgaller.
- Rör ihop alla ingredienser till paneringen förutom ströbrödet.
- Bred blandningen på laxen och strö sedan över ströbrödet.
- Griljera i 15 minuter tills laxen har fått fin färg.
- Äpplen
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. - Stek äpplena i smör tills de har fått fin färg.
- Garnering
Skala gurkan och skiva den på längden till långa remsor med hjälp av en osthyvel. - Skala och skiva röd lök och salladslöken.
- Lägg laxen på ett fat och garnera med gurka och lök.
- Fördela de stekta äpplena runt om.
Här hittar du Mannerströms julrecept