Jullax med stekta äpplen – ett nyttigare julrecept

                    Lax

  • 540 g benfri lax (i bit)
  • 2 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk grovkrossad vitpeppar

Panering

  • 1 msk svensk senap
  • 1 msk fransk senap, tex dijon
  • 2 msk farinsocker
  • 0.5 msk soja
  • 0.5 tsk mald ingefära
  • 0.5 tsk mald kryddnejlika
  • 0.5 tsk mald kryddpeppa
  • 1 st äggula
  • 1 msk ströbröd

Stekta äpplen

  • 2 st röda äpplen
  •   smör till stekning

Till garnering

  • 0.5 st gurka
  • 1 st rödlök
  • 1 st salladslök

Gör så här:

  1. Lax
    Gnid in laxens köttsida med salt, socker och vitpeppar.
  2. Täck med plastfilm och låt stå i kylen över natten.
  3. Värm ugnen till 225 grader.
  4. Torka av laxen lätt med hushållspapper och lägg den med skinnsidan nedåt på ett ugnsgaller.
  5. Rör ihop alla ingredienser till paneringen förutom ströbrödet.
  6. Bred blandningen på laxen och strö sedan över ströbrödet.
  7. Griljera i 15 minuter tills laxen har fått fin färg.
  8. Äpplen
    Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.
  9. Stek äpplena i smör tills de har fått fin färg.
  10. Garnering
    Skala gurkan och skiva den på längden till långa remsor med hjälp av en osthyvel.
  11. Skala och skiva röd lök och salladslöken.
  12. Lägg laxen på ett fat och garnera med gurka och lök.
  13. Fördela de stekta äpplena runt om.

Här hittar du Mannerströms julrecept

Lämna en kommentar