Anna Tennemars resa

033034

Mitt livs resa

”Idag ringde Helena från Womens Wellness, ett gym i Uppsala, och berättade att jag var en av fem finalister i deras efterlysning. Hurra! Hjälp! Hurra! Jag blev lite chockad, samtidigt som det stod helt klart för mig att jag verkligen behöver/ska ändra min livsstil. Om jag blev utvald av flera hundra sökande, betyder det ju att jag är en av fem som verkligen behöver ta tag i mitt liv! Reality-check!

Åh, vad jag hoppas att få göra den här resan med hjälp och stöd av utbildade människor!

Jag har funderat över vad ”mitt livs resa” egentligen betyder… I mitt fall betyder det just de orden som står. Mitt LIVS resa. För det handlar om resten av mitt liv och hur jag väljer att leva det. Just nu kan jag inte leva på sättet som jag vill, utan tvingas dagligen välja bort saker som jag inte kan/orkar pga min vikt och min dåliga kondition. Jag vill kunna leka med min son på hans villkor. Jag vill kunna släppa oron över mitt höga blodtryck, risk för diabetes och risken för hjärt/kärlsjukdomar. Målet med denna resa är att slippa släpa på en massa dövikt, dvs allt som står här ovan samt en massa i rena kilon.

Jag fyller 40 om ett och ett halvt år och jag skulle vilja vara i mitt livs form då och sedan fortsätta vara det till mitt liv är över, förhoppningsvis långt fram i tiden och då av helt vanliga orsaker ex ålder. (jag vill också komma i jeansklänningen som är tre storlekar för liten, men det är inte huvudmålet, men en ganska trevlig bieffekt).

Det känns spännande, roligt, förväntansfullt och lite läskigt om jag ska vara helt ärlig. Det är NU  det gäller…inte ”på måndag, efter helgen eller semestern”…..NU.

Jag är redo. Jag är resklar. Väskan är packad och destinationen är bestämd. Jag-är-resklar!

Nu kan jag bara hålla tummarna och hoppas på att få resa tillsammans med er!”

Detta är mitt första brev till Womens Wellness medan jag fortfarande var en av finalisterna. Jag kan med ett leende på läpparna se att jag uppnått de flesta av mina önskningar. Extra roligt är att jag nämnde klänningen! Japp, det är den på bilden*L* Mindes inte att jag hade den med i brevet*L*

Jag hade aldrig bloggat innan jag började med det här. Jag har knappt läst någon blogg. Jag har dock alltid haft lätt för det skrivna språket och bestämde mig på en gång för att alltid vara ärlig i det jag skriver. Av de få bloggar jag läst, är det dem som känns ärliga och äkta som jag gillat, så därför har mina inlägg kanske svajat en del mellan att vara glada och ibland lite nere. För det är så livet ser ut för de allra flesta. Mest bra dagar men också sämre dagar och jag har aldrig försökt skriva i en sinnesstämning som jag inte är i, utan skriva utifrån det som jag känner just då. För mig hade det inte funkat annars.

 

20140927_07184220140927_071851

20140927_072700

Året till ända

Mitt första år på Womens Wellness är till ända. Onsdagen den 7/10-13 gjorde jag mitt första pass med Camilla. Det senaste året har jag efter bästa förmåga, tränat på gym 131 gånger, samt joggat utomhus ca 20-25 gånger. Det betyder att jag gjort drygt 150 pass på ett år. Nöjd! Såklart är jag också extra nöjd med att ha suttit i jägarsits i 5 minuter och 8 sekunder! När jag fyller 40 (i mars) ska jag sitta i 7 minuter (gärna 8)*L*

Med bästa förmåga menar jag att jag fortfarande är en helt vanlig människa, med ett helt vanligt liv. Helstidsjobb, barn, sambo och hus. Jag har varit sjuk ett antal dagar (barn i förskoleåldern) och skadad i tån (minns ni rutch-kanan på Leos?) men ändå har jag lyckats genomföra alla dessa pass! Det är min fulla övertygelse att det här med att träna med PT är nyckeln i att lyckas. Jag hade (lätt) slutat träna minst 10 gånger under det senaste året om jag inte visste att Camilla (och Womens Wellness) förväntade sig att jag skulle träna. Jag hade ju hela tiden det här året som mål (i första skedet) och människor omkring mig ville att jag skulle leverera. På ett sätt kändes det ganska tungt ibland, att ”måste” träna. Men med tiden så har längtan till att få röra på kroppen tagit överhanden och jag längtar efter att få köra slut på mig mellan varven. Ett exempel var idag, faktiskt. Jag drog på mig joggningkläderna och stack iväg till el-ljusspåret. När jag började springa kändes det nästan som att benen ville springa fortare än hjärnan. Jag vet att det låter knäppt, men jag tänkte att jag skulle jogga lite lätt i början, för att orka springa lite längre, men benen lydde inte och jag fann mig i ett tempo som jag inte haft tidigare. Och det gick bra.Visst, det var jobbigt och på slutet saktade jag ner, men känslan av att kroppen ville mer än hjärnan var grymt häftig! 6 km blev det*L* Kan ha att göra med att jag sprungit intervaller på löpbandet några gånger nu och jag kan med glädje meddela er att jag numer värmer upp på level 7 och klarar att genomföra level 8!

Mina hälsomål

Ett av mina hälsomål var ju att kunna minska på blodtrycksmedicinen, eller helst ta bort den helt. Nu verkar det som att jag är ett mysterium för läkarkåren. Trycket ger inte med sig, så jag får dras med mediciner tillsvidare. Vissa bieffekter är det ju också på dessa medikamenter, så jag har fått jobba lite i uppförsbacke, kan man säga. En av medicinerna sänker hjärtrytmen, vilket betyder att jag har svårt att komma upp i maxpuls. Trots det har jag ändå kunnat leverera så pass bra som jag har. En annan liten detalj som alltid finns med mig är min pacemaker. Jag har ett hjärtfel som innebär att mitt hjärta ibland behöver lite hjälp att slå och då går pacemakern in och hjälper till. Den är inställd på att gå igång när min hjärtrytm går under 50 slag/minut. Det hela blir lite komplicerat eftersom blodtrycksmedicinerna gör att hjärtat slår långsammare…… Jag är en levande gåta*L* Skämt åsido, det går alldeles utmärkt att träna med en pacemaker!

Ett annat mål var att kunna leka med Emil på hans villkor. Det kan jag nu. Vi sparkar fotboll, jagar varandra, går i skogen och sitter på golvet och kör med bilar. Och det är inte särskilt svårt att resa mig upp*L*

Framtiden

ser jag ljust på! Jag kommer att fortsätta träna, måndag, onsdag och fredag. Och gärna ett pass på helgen. Jag kommer att fortsätta som jag gjort den senaste tiden; varva in mer styrketräning, då jag verkligen gillar vad det gör med min kropp. Jag gillar att känna (och se) att jag blir starkare. Jag kommer att försöka få in ett konditionspass (förutom den kondition jag tränar innan styrketräningen varje pass) en gång i veckan. Jag ser ljust på framtiden och jag kommer såklart att stanna på Womens Wellness!

Jag är djupt tacksam gentemot Helena och Camilla  och alla andra inblandade i mitt livs resa. Ni har stöttat, peppat och lyft mig framåt och utan er alla skulle jag fortfarande inte kunna knäppa min jeansklänning!

Ni, kära läsare, kommer också att få ta del av min fortsatta strävan mot 8 minuter*L* Jag kommer att en gång (ibland fler) i veckan skriva om hur allt fortlöper. Jag hoppas ni åker med mig på min (vår) resterande resa! Välkomna ombord!

På återseende!

Lämna en kommentar